Dobrovoľným darcom krvi udelili Jánskeho plakety

16.06.2008 Prešov

Prešov 16. júna (TASR) – Slávnostné odovzdávanie Jánskeho plakiet dobrovoľným darcom z okresov Prešov a Sabinov uskutočnilo sa dnes v historickej sále Divadla Jonáša Záborského v Prešove pri príležitosti Svetového dňa ...
Podujatie pripravil územný spolok Slovenského Červeného kríža v spolupráci s pracoviskom Národnej transfúznej služby Slovenskej republiky (NTS SR) v Prešove. Počas slávnostného programu udelili tri diamantové, 29 zlatých, 51 strieborných a 88 bronzových Jánskeho plakiet.
Čerstvý držiteľ diamantovej plakety, 39-ročný Prešovčan Slavko Lukáč má za sebou 83 bezplatných odberov. \"Prvýkrát ma na to v osemnástke nahovorila moja mama a akosi mi to už zostalo na celý život. Na odbery už nechodím pravidelne, ale som ochotný kedykoľvek prísť, keď potrebujú moju krvnú skupinu. Pokiaľ budem zdravý určite zostanem dobrovoľným darcom, \" uviedol pre TASR Lukáč.
NTS SR v Prešove registruje veľmi širokú databázu dobrovoľných darcov krvi. Napriek vysokému počtu sa snažia vyvíjať ďalšie aktivity, ktoré súvisia so získavaním prvodarcov. \"V rámci osvety naši pracovníci navštevujú predovšetkým stredné školy, pretože krv môžu darovať aj žiaci tretích a štvrtých ročníkov, ktorí už majú 18 rokov. Nezameriavame sa len na Prešov a Sabinov. Výjazdové tímy často chodia na odbery aj do Svidníka, Stropkova a okolitých obcí. Systematicky sa stretávame aj s deťmi na základných školách, pretože si uvedomujeme, aké dôležité je, aby sme podchytili práve mladú generáciu, \" dodáva vedúca úseku darcov NTS SR v Prešove Adriana Kazimírová.
Na výjazdové odbery používajú tri kompletne vybavené lôžka, ktoré umiestňujú podľa potreby v priestoroch obecných úradov, kultúrnych domov alebo priamo na školách v celom regióne.
Na prešovskom pracovisku NTS SR pracujú dve lekárky a 26 zdravotných sestier a laborantiek. Počas roka uskutočnia priamo na oddelení alebo počas výjazdov približne 10.000 odberov.
Po hromadnom odbere, ktorý pripravili v posledných dňoch priamo na námestí v Prešove, sa v piatok 20. júna podobné podujatie uskutoční aj na Námestí slobody v Sabinove.
 

Vyberte región